Om kontrollen med cyberspace

Tænk så kom den endelig, bogen fra MIT Press, hvor jeg har forfattet en stump om filtrering og overvågning i de nordiske lande – altså på internet. Den hedder Access Controlled og er på 600+ sider – mit ydmyge bidrag er bare sølle 25 sider inkl. noter.

Bogen er udgivet af Massachussets Institute of Technology (Harvard University) her for en måned siden – vel at mærke 12 måneder efter manuskriptet (mit) blev indleveret. Det er da en produktionstid, der vil noget. Mange oplysninger er allerede overhalet af virkeligheden. Det bliver den nu ikke mindre interessant af. Access Controlled gennemgår censur på internet i en laaaang række lande.

Kræfterne bag bogen har tidligere (2008) udgivet Access Denied om filtrering … formelt set står The Berkman Center for Internet and Society bag. Det er et samarbejde mellem Harvard, Oxford, Cambridge og Toronto universiteterne. Bøgerne er en serie om informationsrevolutionen og politik.

Her er den engelske beskrivelse:

Internet filtering, censorship of Web content, and online surveillance are increasing in scale, scope, and sophistication around the world, in democratic countries as well as in authoritarian states. The first generation of Internet controls consisted largely of building firewalls at key Internet gateways; China’s famous “Great Firewall of China” is one of the first national Internet filtering systems. Today the new tools for Internet controls that are emerging go beyond mere denial of information. These new techniques, which aim to normalize (or even legalize) Internet control, include targeted viruses and the strategically timed deployment of distributed denial-of-service (DDoS) attacks, surveillance at key points of the Internet’s infrastructure, take-down notices, stringent terms of usage policies, and national information shaping strategies. Access Controlled reports on this new normative terrain.

The book, a project from the OpenNet Initiative (ONI), a collaboration of the Citizen Lab at the University of Toronto’s Munk Centre for International Studies, Harvard’s Berkman Center for Internet and Society, and the SecDev Group, offers six substantial chapters that analyze Internet control in both Western and Eastern Europe and a section of shorter regional reports and country profiles drawn from material gathered by the ONI around the world through a combination of technical interrogation and field research methods.