Dan Larsen

Her er et snapshot fra mit professionelle liv:

Dansk journalist med amerikansk journalistisk og udenrigspolitisk uddannelse (Columbia Univerity M.Sc. og MIA.). DL har arbejdet som journalist, korrespondent, kommentator, klummeskriver, redaktionssekretær, redaktør, chefredaktør, tekstforfatter, PR-mand, presseattache, informationschef, medietræner, radiovært, stemme, webudvikler, forfatter, blogger, foredragsholder, konsulent, software- og medieudvikler – nævnt i vilkårlig rækkefølge – for det meste som selvstændig men dog tidligere fast ved Børsen, J-P, Udenrigsministeriet, TV2 Nyhederne og DR-TVA.

Siden 2011 har min mest tidkrævende beskæftigelse været at skrive daglige nyheder om fattige lande. De er at finde på Avisen.dk med bjælken “Tæt på verden”. Find en af artiklerne i højre spalte af dette site og følg stikordet “Fattige lande” øverst på hver nyhedsside. Så finder du projektets over 550 nyhedsartikler. Siden 5. september 2011 har de også været at finde på MetroXpress.dk. Artiklerne er delvis finansieret via en oplysningsbevilling fra Danida.

Udvalgte artikler er begyndt at dukke op i online medier som 3f.dk, Organictoday.dk, Ulandssekretariatet.dk og afrikablog.dk m.fl. Derfor har jeg nu åbnet et nyt medie Verdensnyt.dk, hvor arkivet er aktiveret, og hvor jeg skriver dagligt. Der er et nyhedsbrev ved navn “VerdensNYT”, en Facebook side og en Twitter-konto. Læs mere om det på selve mediet.

Støttet af Dansk Journalistforbunds freelance gruppe arrangerer jeg kurser for mediefolk, som har en god idé, de gerne vil have styr på, defineret og måske søsat.

Jeg arbejder med tekst, audio og video og medier generelt (også som kursusleder). Et eksempel på nogle produktioner er fra Handelshøjskolen CBS hjemmeside, hvor jeg har produceret 10 video’er om de forskellige linier på HD-uddannelsen.

Jeg er grundlægger af og redaktør for Bogradio.dk, der producerer “Gode historier om gode bøger”. Materialerne på Bogradio er uafhængige journalistiske radioprogrammer, som vi giver væk under Creative Commons licens. Sitet er kommercielt, idet forlag køber sig til annoncering og med i aftalen følger journalistik og videredistribution af gratis indhold. I 2011-12 har Bogradioen ligget stille.

Jeg er forfatter til den satiriske spændingsroman Viljen til magten, der er en selvstændig fortsættelse af Holger. Begge har modtaget fine anmeldelser. Romanerne er frigivet som tekst og lyd under Creative Commons licens, men er også til salg kommercielt i bogform og som lydbøger.

Romanerne i Holger-serien og Bogradio er begge top-ratede i iTunes som gratis litterære podcasts. De har ligget i toppen siden 2008.

Med mellemrum påtager jeg mig konsulentopgaver for forfattere og små forlag, der gerne vil finde vej til kunder via sociale medier og sund fornuft. Jeg udfører betalt og frivillig konsulentvirksomhed for NGO’er i Danmark og Bolivia. Er i redaktionen af Executive Magazine og har siden 1999 producerer lokalradio for et netværk af ca. 150 danske stationer. Radioprogrammerne foræres væk, fordi omkostningerne er dækket af tredjepart.

Er medstifter af og tidligere formand for Foreningen U-landsnyt, Danmarks uafhængige globale nyhedstjeneste med fokus på udviklingslande. Min fritid bruger jeg som bestyrelsesmedlem i u-landsforeningen Dialogos og som formand for DiGiDi, der beskæftiger sig med non-profit digital publicering.

Som det fremgår er de fleste af mine produktioner gratis til genbrug under Creative Commons licens. I øvrigt er jeg ambassadør for organisationen, der “udbyder” alternative copyright-løsninger.

Tidligere producerede jeg indslag for DR-P1 Harddisken (om digitale forhold) og udførte særlige journalistiske opgaver for Dagbladet Børsen. I en periode skrev jeg finansielle artikler om eksotiske emner for Nordea Invest og sås som en af Nordeas eksperter på onlineinvestering.dk. Finanskrisen fik uheldig indflydelse på alt dette, så nu laver jeg noget andet.

Jeg publicerede mit først online medie i 1984 om de nordiske aktiemarkeder for institutionelle investorer i USA. Det skete fra en bærbar på 10 kg, før nogen havde hørt om DOS eller kendte udtrykket “PC”.

Jeg skriver med mellemrum på mit firma/forlags blog Nugurt.

Og så er jeg glad for at have modtaget 5 priser. Vinder (pruducent) af European Online Journalism Award for “Best online innovation” (2002). Udpeget af Erhvervsfremme Styrelsen som bedste Janteknuser i København/Nordsjælland for iværksætteri (2001). Børnehjælpsdagens Lillebrorpris for software til ordblinde (2000). Orfeus Prisen for udvikling af Bedste Software til Undervisning (1996). Publicistklubbens Jubilæumspris for social (medie)aktivisme for handicappede (1994).